Maak de overstap van Umbraco 8 naar Umbraco 13 en voorkom onnodige risico's

Umbraco 13 Preview 04LR

Het tijdperk van Umbraco 8 loopt ten einde. De ‘End of Life’ fase is in zicht. Een belangrijke periode voor organisaties die afhankelijk zijn van deze versie voor hun websites en digitale platformen. Maar wat houdt End of Life precies in? En wat betekent het voor de ondersteuning van jouw online aanwezigheid? In dit artikel bieden we antwoorden op deze vragen en leggen we uit waarom de overstap naar Umbraco 13 belangrijk is om risico’s te voorkomen.

Vraag direct een gratis quickscan aan

Wat houdt ‘End of Life’ in?

Elke softwareversie van Umbraco doorloopt een levenscyclus met een supportfase, securityfase en End of Life fase (EOL). In de supportfase brengt Umbraco frequente updates uit, repareert bugs en problemen met bestaande functionaliteiten en beveiligingsissues. De supportfase wordt opgevolgd door de securityfase waarin enkel nog beveiligingsissues worden opgelost. Aan het eind van de securityfase wordt een versie beschouwd als ‘End of Life’ (EOL). Dit betekent dat er geen updates worden uitgebracht en er geen ondersteuning meer is. Op 24 februari 2025 bereikt Umbraco 8 deze laatste fase.

EOL

Wat betekent End of Life voor jouw Umbraco 8 platform? 

De EOL-status van Umbraco 8 betekent dat deze versie zich nu in de laatste securityfase bevindt, voordat de ondersteuning van deze versie volledig stopt. Dit brengt de volgende gevolgen met zich mee: 

  • Je ontvangt geen nieuwe updates meer, waardoor je geen gebruikt kunt maken van de nieuwste functionaliteiten; 
  • Je loopt risico op veiligheidsissues, omdat er geen securitypatches meer worden uitgebracht. Dit kan uiteindelijk leiden tot datalekken; 
  • Je krijgt geen toegang meer tot support van Umbraco, waardoor het niet alleen moeilijker wordt om problemen op te lossen, maar ook tijdrovender;
  • Er is geen garantie op de werking en beveiliging van je website of platform waardoor je allerlei risico’s loopt.   

Maak je gebruik van Umbraco 8, dan kun je ervoor kiezen om te negeren dat deze versie afloopt. Echter raden wij dit ten zeerste af. Daarnaast benadrukken wij dat alle ondersteuning voor Umbraco 8, inclusief versies die wij zelf hebben ontwikkeld, wordt stopgezet. Maar wat kun je dan wel doen?

Update je website naar Umbraco 13 

Umbraco 13 is de nieuwste Long-Term Support-versie van Umbraco, die stabiliteit en voortdurende ondersteuning biedt tot eind 2026. Deze LTS-versie is gebaseerd op de nieuwste, langdurig ondersteunde versies van Microsoft .NET (.NET 8 en ASP.NET Core 8) en gebruikt de nieuwste versie van C# (12). Dit introduceert een reeks nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. Waaronder een efficiëntere garbage collector (een component die automatisch ongebruikte gegevens en bestanden opruimt), verbeterde prestaties en schaalbaarheid. 

Vraag direct een gratis quickscan aan

Top 3 verbeteringen in Umbraco voor redacteurs

Naast een tal van nieuwe functies en optimalisaties voor developers, zijn er ook verbeteringen toegepast voor redacteurs. Dit maakt het platform nog krachtiger en gebruikersvriendelijker. Onderstaand de top drie verbeteringen voor redacteurs:

  • Blokken in Rich Text Editor:  je kunt blokken gebruiken in de Rich Text Editor als alternatief voor macro's. Blokken bieden een meer gestructureerde en dynamische ervaring bij het creëren van content. 

  • No-code/Low-code Webhooks: Webhooks is een nieuwe headless no-code/low-code-functie in Umbraco 13, waarmee systemen van derden naadloos integreren. Dit vermindert de afhankelijkheid van developers, waardoor je als redacteur meer controle krijgen. 

  • Betere beveiliging: met Current Login control biedt Umbraco een nieuwe beveiligingsoptie die meerdere gelijktijdige aanmeldingen voorkomt. Daarnaast is het inlogscherm voorzien van een visuele update voor een verbeterde en veiligere inlogervaring.

Meer dan een technologische update

De overstap naar Umbraco 13 is meer dan een technische upgrade. Het is een investering in de toekomst van jouw online platform. Of je nu op zoek bent naar verbeterde performance, uitgebreidere aanpassingsmogelijkheden, of gewoon een soepeler contentbeheerervaring; Umbraco 13 is de basis voor een sterke, veilige en flexibele website die klaar is voor de uitdagingen van morgen. Daarnaast ben je met deze LTS-versie van Umbraco verzekerd van support voor een langere periode dan normaal.

Umbraco 13 Preview 08LR

Ben jij klaar voor een soepele overgang naar Umbraco 13?

Vraag dan nu een gratis quickscan aan en zet de eerste stap naar een veilige en sterke website! Als Umbraco Platinum Partner zijn wij gespecialiseerd in digitale transformaties en het implementeren van Umbraco. Met meer dan 40 gecertificeerde Umbraco collega’s beschikken wij over uitgebreide expertise en ervaring op het gebied van Umbraco-migraties. Wij begeleiden organisaties bij elke stap van het proces, van planning en voorbereiding tot implementatie en optimalisatie. Met de gratis quickscan krijg je inzicht in de kosten voor de migratie naar Umbraco 13. Daarnaast geven we persoonlijk advies op basis van jouw situatie.  

Umbraco Platinum Partner

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op voor de gratis scan

Meer weten?

Bouke Weening

Bouke

Commercieel manager
boukeweening@tres.nl +31 (6) 55 22 33 53

Bekijk meer artikelen