Headless CMS: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen?
De ontwikkelingen in het digitale landschap gaan razendsnel, ook op het gebied van contentmanagementsystemen. Waar frontend en backend traditioneel in elkaar verweven werden, zien we tegenwoordig steeds vaker dat deze twee onderdelen los van elkaar functioneren. Dat is in het kort hoe een headless CMS functioneert. Maar wat houdt een headless CMS precies in, waar liggen de verschillen met een traditioneel CMS en wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel.
Normaal gesproken zit de frontend en de backend vastgekoppeld aan je contentmanagementsysteem. Dit staat bekend als een ‘coupled CMS’. Bij een headless CMS is de frontend van de website losgekoppeld van het CMS. De content wordt beheerd vanuit het CMS en middels een API wordt de content met de frontend gekoppeld en wordt het resultaat zichtbaar aan de voorkant. Dit kan een website zijn, maar ook een ander digitaal platform zoals een app. Werken met een headless CMS biedt meer flexibiliteit in zowel het design van de website als de gebruikerservaring.
In een traditioneel CMS zitten zowel de frontend als de backend gezamenlijk in één systeem. De content van je website beheer je in de backend. Door middel van een thema of sjabloon wordt deze content vervolgens vertoond op de frontend, de voorkant van je website. Dit is wat je bezoekers zien. Zodra je een aanpassing maakt in de backend, moet de code van de frontend ook aangepast worden. Traditioneel heb je per website of applicatie dus een CMS nodig, omdat je content per platform apart moet inregelen. Ook moeten developers zich houden aan de structuur van het CMS, wat kan leiden tot beperkingen in het design.
Een headless CMS is flexibeler dan een traditioneel CMS. Omdat een headless CMS de front-en backend van elkaar scheidt, kan content daardoor vanuit het CMS op meerdere platformen geplaatst worden middels een API-koppeling.
Het is geen toeval dat headless CMS steeds vaker wordt gebruikt. Er zijn namelijk nogal wat voordelen te noemen, waaronder:
Het beheren van content vanuit één omgeving en publiceren op meerdere kanalen.
Meer flexibiliteit en creativiteit mogelijkheden in het design doordat developers niet worden beperkt door de opties binnen een traditioneel CMS.
Het is toekomstbestendig door die flexibiliteit. Wellicht zijn er over een aantal jaren weer nieuwe platformen om content op te delen. Doordat een headless CMS enkel content bevat, kun je sneller inspelen op deze ontwikkelingen.
Meer veiligheid doordat de content alleen op te halen is middels de API. De database is dus niet rechtstreeks bereikbaar bij een headless CMS. Bij een open-source oplossing, zoals Umbraco, kun je het headless CMS zelfs alleen bereikbaar maken voor bepaalde IP-adressen. Dit verhoogt de beveiliging aanzienlijk, vooral bij het gebruik van open-source oplossingen zoals Umbraco.
Een headless CMS is een ideale keuze voor projecten die flexibiliteit in contentbeheer en aanpasbare frontend-ervaringen vereisen. Deze aanpak, waarbij de backend en de frontend onafhankelijk van elkaar opereren, stelt je in staat om dezelfde content dynamisch weer te geven op verschillende platformen en apparaten. Het is vooral geschikt voor situaties waarbij ontwikkelaars parallel aan de frontend en backend moeten werken, en waar volledige controle over de gebruikerservaring essentieel is. Daarnaast biedt een headless CMS de vrijheid om innovatieve technologieën te integreren, onafhankelijk te zijn van de backend-technologiestack en content efficiënt te hergebruiken op diverse delen van een website of app. Kortom, het is een krachtige oplossing voor iedereen die veelzijdigheid en snelheid zoekt in de ontwikkeling van moderne digitale ervaringen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van Umbraco en headless CMS voor jouw website? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw digitale ervaring kunnen transformeren.