De digitale evolutie van monolithische platformen naar composable architecturen

Sfeer2

Het tijdperk van monolithische software is voorbij. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het gebruik van één platform de flexibiliteit en innovatie van hun software én organisatie beperkt. Zo is bijvoorbeeld het integreren van ‘best of breed’-oplossingen met een monolithisch systeem een vrijwel onmogelijk verhaal. In dit artikel ontdek je waarom niet een monolithische oplossing, maar een modulair online landschap de keus is voor de toekomst.

Wat is een monolithisch platform?

Een monolithisch platform is een softwareoplossing die als één enkel platform is gebouwd. Traditioneel worden dit soort platforms door bedrijven gebruikt als alles-in-één-oplossing voor hun softwarebehoeften: alle componenten – van CRM tot een financieel pakket en van een ERP tot een BI-oplossing – zijn door één softwareleverancier samengevoegd in één architectuur (denk bijvoorbeeld aan pakketten als Oracle of SAP).

Monolithische softwaresystemen zijn lang een populaire keus geweest. Omdat alle componenten zich op één platform bevinden, verloopt de interoperabiliteit soepel en is het relatief eenvoudig om de software te implementeren, onderhouden en beveiligen. Maar in de voortdurend veranderende wereld van de IT wegen de nadelen zwaarder. Helemaal als je dergelijke systemen wilt inzetten voor het online bedienen van je klant.

Een composable architectuur

In tegenstelling tot een star en inflexibel monolithisch platform maakt een composable architectuur – een composable DXP (digital experience platform) – gebruik van modulaire softwarecomponenten die afzonderlijk kunnen worden ontwikkeld, beheerd, en geüpgraded. Met een composable DXP kun je de beste oplossingen (best of breed) voor elk afzonderlijk aspect van je bedrijf naadloos integreren in je online landschap.

Het overstappen naar een composable architectuur kan complex zijn en de nodige investeringen vereisen. Maar uiteindelijk biedt het je de mogelijkheid om je softwarelandschap af te stemmen op je eigen propositie, strategieën, bedrijfs- en klantbehoeften, en op veranderende marktomstandigheden.

DSC 2604 Tres LR (1)

Monolithische systemen versus composable architecturen

Flexibiliteit

Als je werkt met een monolithisch systeem voor je backoffice en je besluit je klant ook online te bedienen, biedt zo’n monolithisch pakket die mogelijkheid vaak ook, wederom als één geheel. Het nadeel daarvan is: als je over één onderdeel niet tevreden bent of het anders wilt inrichten, heb je een probleem. Want een monolithisch systeem biedt één geheel aan functionaliteiten, waarbij je niet zomaar één component kunt aanpassen of vervangen.

Stel: je wilt een app toevoegen aan de online mogelijkheden voor je klant. Die app is dan vaak van een andere leverancier, heeft andere functionaliteiten, biedt een andere beleving en wordt geen onderdeel van je complete online landschap, omdat de monolithische partij integratie van die app niet faciliteert. Met andere woorden: met een monolithisch platform zit je vast aan het pakket van één leverancier. Zodra je iets anders wilt om onderscheidend te zijn, lukt dat niet.

Met een composable architectuur ben je vrij te kiezen wat voor jouw organisatie écht belangrijk is. Wil je gebruikmaken van het beste campagnemanagementsysteem in de markt? Wil je online facturen aanbieden of heb je behoefte aan een ander vocabulaire omdat je klantengroep nog niet voldoende digitaal volwassen is? Dat kan! Niet de software, maar jij bepaalt de roadmap van je composable architectuur.

Schaalbaarheid

Een monolithisch systeem kan in de beginfase van een bedrijf een uitkomst bieden voor de automatisering van processen en het beheren van data. Maar naarmate je als bedrijf groeit en meer complexe processen en systemen implementeert, ontstaan er steeds meer uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid.

Dit is waar een composable architectuur uitstekend geschikt voor is. Het is in staat om zich snel en flexibel aan te passen aan veranderende eisen en om te gaan met groei. Het schaalbare karakter geeft mogelijkheden voor het implementeren van nieuwe technologieën en het snel reageren op bedrijfs- en marktontwikkelingen.

Gebruikersvriendelijkheid

Een monolithisch systeem is heel functioneel ingericht. Soms zelfs zo functioneel, dat je als bedrijf lang niet alle beschikbare functies gebruikt. Daarom geeft de leverancier van een dergelijk systeem – die gewend is het te implementeren bij allerlei partijen in verschillende branches – vaak trainingen voor het gebruik van het systeem in de backoffice van een bedrijf. Als het betreffende bedrijf hetzelfde vehikel vervolgens ook naar de klant wil brengen, zit die klant met hetzelfde probleem: zonder training is er amper met de portal te werken, wat het erg niet-gebruikersvriendelijk maakt. De portal is weliswaar rijk aan functionaliteiten, maar niet klantgericht en intuïtief. En voor een goede gebruikerservaring is juist intuïtief werken van groot belang.

Ook hier is een composable architectuur de oplossing. Een composable DXP koppelt alle systemen aan elkaar, waardoor die voor de gebruiker met één keer inloggen overal online bereikbaar zijn. Als gebruiker zie je alleen wat voor jou noodzakelijk is. Vooral je klant wil je niet onnodig opzadelen met features die voor hem of haar niet van toegevoegde waarde zijn.

Bedrijfsbeleving

Een monolithisch systeem is gebouwd als allesomvattend platform en ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren. Het creëren van gepersonaliseerde en op maat gemaakte bedrijfsbeleving is daarom vrijwel niet mogelijk.

Binnen een composable architectuur is het mogelijk je unieke bedrijfsbeleving te integreren in de customer journey. Dat draagt bij aan een hogere betrokken- en tevredenheid van medewerkers en klanten. Je onderscheidt je bovendien van de concurrent – het systeem sluit immers helemaal aan bij de specifieke identiteit, waarden en propositie van je bedrijf.

Conclusie

De evolutie van monolithische systemen naar composable architecturen is van groot belang als je succes wilt (blijven) hebben in de huidige en toekomstige markt. Met een composable DXP word je niet langer beperkt door het ontwerp en de architectuur van je software – zoals in het geval van een monolithisch systeem – maar ben je in staat gemakkelijk en snel nieuwe functies en diensten toe te voegen en de software aan te passen aan de groei van je bedrijf en aan veranderende bedrijfs- en/of klantbehoeften.

Naast flexibiliteit, adaptief vermogen en schaalbaarheid zorg je met een composable DXP voor meer efficiëntie, een verbeterde gebruikerservaring voor klanten en medewerkers, én voor een onderscheidende positie ten opzichte van de concurrent.

Meer weten?

Wellicht ook interessant