WordPress vs Umbraco
Grote kans dat zowel WordPress als Umbraco de revue passeren tijdens je zoektocht naar een open source CMS. Om een keuze te maken tussen deze twee contentmanagementsystemen, is het belangrijk ze beide te onderzoeken. Bij TRES werken we met Umbraco. Maar dat wil niet direct zeggen dat dit voor jouw organisatie de beste oplossing is. Dit hangt volledig af van je voorkeuren en doelen. WordPress versus Umbraco: wat zijn de overeenkomsten en de verschillen?
Van oorsprong is WordPress een blogplatform. De software is geschreven in de programmeertaal PHP en is op zo'n manier ontwikkeld dat het publiceren van artikelen erg gemakkelijk is. WordPress is echter uitgegroeid tot één van de meest gebruikte contentmanagementsystemen op de markt en niet meer enkel in gebruik als blogplatform. De kracht van WordPress ligt in de laagdrempeligheid. Ook wanneer je niet kunt programmeren en weinig technische kennis hebt, kom je waarschijnlijk best ver met het maken van een website.
WordPress heeft een grote community die vrijwillig bijdraagt aan de ontwikkeling van het CMS. Er zijn eindeloos veel templates, plugins en modules beschikbaar, waarvan een groot deel gratis te gebruiken is. Populaire plug-ins worden over het algemeen goed onderhouden. Er zijn ook veel plug-ins waarbij dit niet geval is, waardoor de plug-in plotseling kan ophouden. Plug-ins worden geschreven met PHP, een zwak getypeerde taal. Eenvoudig gezegd maakt dat het programmeren makkelijk, maar de kans op fouten groter. Wanneer de plug-ins niet optimaal geschreven zijn, kan dit negatieve gevolgen hebben op bijvoorbeeld de laadtijd.
Het beheren en toevoegen van artikelen en pagina's is gemakkelijk. Functionaliteiten als een spellingchecker, afbeeldingen en video's toevoegen, meta-data inregelen en een preview-functie zitten er standaard in. Uitbreidingen zijn mogelijk met plugins.
Umbraco is, in tegenstelling tot WordPress, van origine een contentmanagementsysteem. Het is geschreven in C# .NET technologie van Microsoft en is geschikt voor zowel kleine als grote websites. Het open source CMS is erg flexibel en volledig in te richten naar jouw wens. Je bent dus niet afhankelijk van templates. Het platform wordt continu verder ontwikkeld door de developers van Umbraco, de enorme community en de Umbraco partners. Hierdoor zijn voor veel van jouw wensen waarschijnlijk al eens oplossingen bedacht.
Umbraco is een professioneel Europees bedrijf. Ze hebben een duidelijke toekomstvisie en stellen daar hun doelen op af. Veiligheid en continuïteit is belangrijk voor Umbraco. Daarom worden uitbreidingen en packages eerst getest en gecontroleerd voor ze beschikbaar komen.
De mogelijkheden om te koppelen met andere software zijn eindeloos. Het CMS is vriendelijk in gebruik, het noemt zichzelf niet voor niets ‘the friendly CMS'. Overigens vertaalt dat ‘friendly’ zich ook door naar de community en de ondersteuning door hun supportafdeling, en werd Umbraco hier in 2019 voor bekroond. Naast het beheren van artikelen en pagina's, is het ook mogelijk nieuws, vacatures, contacten en andere soorten content toe te voegen en te wijzigen. Ook hier vind je de functionaliteiten die je mag verwachten binnen een CMS, zoals de spellingchecker en preview-functie.
Wil je een eenvoudige website neerzetten, als het ware een digitaal visitekaartje voor je organisatie, zonder al te veel maatwerk en wensen voor de toekomst? Dan is WordPress een goed CMS. Wil je meer dan dat? Denk aan het beheren van meerdere websites, een multi-taal oplossing, maatwerk of het kunnen inregelen van gebruikersrollen? Dan is het wellicht toch beter om verder te kijken. Het is dus met name de complexiteit van de oplossing die bepaalt waar je voor kiest. Kijk goed naar je wensen en eisen en of dit binnen het CMS naar jouw keuze kan worden opgevangen. Bekijk ook ons artikel 'Een CMS kiezen: 6 punten waar je op moet letten'.
Zeker, met WordPress zit je ook goed. Toch werken wij met Umbraco CMS. Waarom? Omdat dit CMS geschikt is voor complexe websites met veel traffic. De Microsoft-technologie is veilig en up-to-date. Het Umbraco team in Denemarken en de grote community zijn het CMS continu aan het doorontwikkelen, zorgen dat de beveiliging op orde is en zijn er voor ondersteuning. Bovendien zijn er enorm veel koppelingen en functionaliteiten beschikbaar. En zijn ze nog niet beschikbaar? Dan kunnen wij ze zelf inbouwen.